Întrebări frecvente

Înscrieri și seminarii

O unitate de învățământ poate înregistra în concurs mai mult de o echipă?

Nu, doar o singură echipă poate fi reprezentanta unei unități de învățământ preuniversitar.

În cazul în care domnul/doamna profesor a participat la seminar în cadrul edițiilor anterioare, este necesar să mai participe și anul acesta la formare?

Da, toți profesorii însoțitori trebuie să participe la seminariile de formare, indiferent de experiența în dezbateri. Vor fi organizate grupe pe niveluri de experiență (începători, intermediari, avansați). Notă: Conform cap. V.II.3 –nota 2, în cazul în care cadrul didactic delegat nu participă la toate fazele proiectului, unitatea de învățământ poate fi eliminată din concurs.

Este relevantă departajarea în grupe pe nivel de experiență, aferentă seminarului de formare, pentru organizarea campionatelor regionale?

NU, departajarea în grupe pe nivel de experiență, aferentă seminarului de formare este importantă doar pentru a maximiza calitatea experienței formatoare a seminarului și nu are nicio influență la nivelul campionatelor regionale sau a celui național.

Doi dintre elevii care au fost anul trecut la etapa regională mai pot participa și la ediția curentă?

Nu, doar un singur membru din cadrul echipei participante la edițiile anterioare poate reveni.

Elevii care activează într-un club de dezbateri începând cu acest an școlar și care au la activ una sau două competiții regionale sunt eligibili pentru Concursul Național Tinerii dezbat?

În conformitate cu prevederile din regulamentul proiectului (cap.IV.2), elevii care activează în cluburi de dezbateri educaționale pot intra în componența echipajelor participante la etapele regionale și cea națională doar dacă aceștia se află în primul lor an de practică (și-au început activitatea de debate doar din septembrie 2015). Însă având în vedere caracterul acestui concurs, ce este destinat în principal începătorilor, vă încurajăm și vă recomandăm a implica elevi cu o experiență anterioară cât mai redusă, pentru a putea astfel păstra calitatea experimentării dezbaterilor academice, în parametrii echitabilității.

Regionale

În funcție de ce criterii vor juca echipajele între ele?

În prima rundă vor juca aleator, cu condiția, unde se poate, să nu se întâlnească echipe din același oraș. În rundele 2 și 3 se va folosi mecanismul de power-pairing: echipele cu o victorie cu echipe tot cu o victorie, echipele cu două victorii cu echipe tot cu două victorii, șamd.

Primesc echipele clasamente individuale detaliate?

Da, fiecare echipă primește clasamentele individuale detaliate pe runde, post-campionate.

Există runde închise (în care nu se comunică decizia la finalul dezbaterii)?

Nu vor exista runde închise în cursul zilei de sâmbătă, ci doar duminică la rundele eliminatorii.

Când primim diplome și adeverințe?

Atât diplomele de participare și cele aferente locurilor I, II și III, cât și adeverințele pentru participarea la Seminarul de formare din 2-3 aprilie 2016 sunt date la finalul etapei regionale. Iar dacă sunt participanți ce doresc a pleca înaintea acestui moment, nu primesc diplome/adeverință.

Câte runde eliminatorii sunt?

Sunt 3 runde eliminatorii: sferturi, semifinale și finală; iar în unele cazuri specifice va exista și finală mică. Toate aceste runde au loc în cursul zilei de duminică.

Care sunt criteriile de avansare în rundele eliminatorii din cele de calificare?

Primele 8 echipe din clasamentul rundelor de calificări intră în eliminatorii. Criteriile ce se aplică pentru departajare sunt următoarele, în această ordine: victorii, punctaje, rezultatul meciului direct (dacă se aplică). În cazul în care nu au jucat între ele, ne uităm la scorul echipelor după care extragem cel mai mare punctaj și cel mai mic punctaj obținut (tehnica high-low).

Ce pot face dacă am o reclamație?

Se ia legătura și se discută direct cu Directorul de Turneu.

Câte echipe se califică la etapa națională?

În raport cu dimensiunea fiecărui campionat regional se calculează un coeficient de reprezentare la etapa național, iar numărul exact va fi comunicat la deschiderea campionatelor regionale.

Sâmbătă se poate participa în calitate de observator?

Nu, dar pentru rundele eliminatorii ce vor avea loc duminică vă încurajăm a participa la dezbateri ca observatori.

Este permis ca o echipă să fie însoțită de doi profesori coordonatori?

Nu, fiecare unitate de învățământ preuniversitar poate participa în concurs cu o singură echipă, formată din 3 elevi, coordonați de către un singur profesor coordonator.

Se poate juca la regională cu doi membrii în echipă? Dar cu unul?

Da, în cazuri excepționale, se poate, doar că echipa care joacă o rundă fără un membru nu se mai poate califica în eliminatorii. Dacă este calificată deja în eliminatorii, nu va trece în următoarea rundă de eliminatorii; iar dacă este deja în finală poate câștiga și se va califica la națională. Cu un singur membru nu poate juca, echipa este eliminată din competiție.

O dată calificat un echipaj, se mai pot schimba membrii care vor participa la națională?

Da, dar numai unul dintre cei trei, în cazuri absolut excepționale și motivate temeinic.

Cum se vor juca cele trei moțiuni?

Toate cele trei moțiuni se vor dezbate în rundele de calificare, derulate în cursul zilei de sâmbătă, iar succesiunea lor va fi anunțată la deschiderea campionatului.

Ne puteți trimite întrebările dumneavostră completând următorul formular:

Nume și prenume(required)

Email (required)

Subiect

Mesaj

To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

 

Vă mulțumim pentru mesaj!

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty